1. Zonnewarmte
  2. >
  3. Deelnemen
  4. >
  5. Het Huisdossier
  6. >
  7. Huisdossier-Rekenmodule: Wat is de...

Huisdossier-Rekenmodule: Wat is de maatvoering van de zonnewarmte installaties voor mijn woning?

Om warmte op te wekken worden, indien mogelijk, PVT-panelen geplaatst op of bij je woning. In de woning worden een geluidsarme water-water warmtepomp en een boilervat geïnstalleerd.

Wat betreft de PVT-panelen, warmtepomp en boilervat kijken we vooralsnog voornamelijk naar die van Triple Solar. Dit neemt niet weg dat andere merkproducten en maatvoeringen in de (nabije) toekomst ook denkbaar zijn. In de Huisdossier-Rekenmodule zijn momenteel 2 maatvoeringen van de PVT-panelen opgenomen: Triple Solar – paneel 2,21 m² (2,13 x 1,06) en Triple Solar – paneel 1,85 m² (1,79 x 1,06). In 2023 worden nieuwe modellen geïntroduceerd met een iets andere afmeting, namelijk 2,4 m² en 2,0 m² (voor meer informatie zie de Triple Solar brochure, blz 4). De oudere modellen worden naar verwachting uitgefaseerd. Bij de volgende update van de Rekenmodule worden de nieuwe maatvoeringen van de PVT-panelen hierin opgenomen.

De Huisdossier-Rekenmodule geeft voor wat betreft warmtepomp en boilervat alleen een indicatie van de benodigde capaciteit en niet de afmetingen. Het maakt daarbij overigens ook uit of je kiest voor een ingebouwd of los boilervat. Daar lees je hier meer over. Een liggend boilervat van gemiddeld 180 liter is grofweg 120 cm lang en heeft een diameter van ca. 63 cm. De warmtepomp (een los model zonder ingebouwd boilervat) is qua omvang iets kleiner dan een tafelmodel koelkast. De precieze keuze voor los of ingebouwd boilervat wordt gemaakt in overleg met de installateur.

Naast de afweging of er gekozen wordt voor een ingebouwd of los boilervat, is ook de benodigde capaciteit van invloed op het formaat warmtepomp. Op de website van leveranciers is bij de verschillende typen warmtepompen vaak ook informatie over de maatvoering te vinden.

Tot slot: In de Huisdossier-Rekenmodule komen verschillende onderdelen aan bod waaronder de opwekinstallaties en het geeft een eerste indruk van technische specificaties. Daarbij is het goed om te weten dat het wel raadzaam is dat tijdens het schouwen van de woning door een installateur/ adviseur ook de beschikbare ruimte op het dak voor PVT-panelen zal worden bekeken en de ruimte voor de installatie van nieuwe apparaten in de woning.

Wat is het Huisdossier?

Het Huisdossier is een online overzicht van allerlei zaken die met je woning te maken hebben. Het is een belangrijk onderdeel van het zonnewarmte-project. Op basis

Lees verder »

cft-topic-template