Om zonder gas toch goed warm te kunnen worden, moet je woning voldoende geïsoleerd zijn. Het niveau van isolatie wordt ook wel schilindicator of woonwarmtevraag genoemd. Een woonwarmtevraag/schilindicator van 70 kWh/m²/jaar is voor het zonnewarmtenet voldoende. Dit isolatieniveau is grofweg vergelijkbaar met energielabel C.
Voor de opwek van warmte wordt een binnenunit waterwater-warmtepomp, PVT-panelen, een boilervat en een aansluitbox (afleverset) geïnstalleerd en er wordt een aansluiting gemaakt naar het buurtwarmtenet (zie afbeelding).
In de warme maanden vangen we warmte op met de thermische-zonnepanelen (PVT-panelen). Dat warme water transporteren we via een buurtwarmtenet naar warmte- en koude opslagplekken (wko’s), op ongeveer 100 meter diepte gelegen grondwaterlagen.
In de winter halen we dit water, het is dan zo’n 18°C, weer omhoog en voeren het via het buurtwarmtenet weer naar de woningen. Een geluidsarme warmtepomp die draait op de elektriciteit uit de PVT-zonnepanelen, verwarmt het water naar 55°C. Dat is voldoende temperatuur voor de centrale verwarming en/of vloerverwarming en voor warm douche- en tapwater.