1. Home
 2. /
 3. Zonnewarmte
 4. /
 5. Deelnemen
 6. /
 7. Het Huisdossier
 8. /
 9. Huisdossier-Rekenmodule personaliseren: hoe werkt...

Huisdossier-Rekenmodule personaliseren: hoe werkt dat?

In de Rekenmodule kun je een aantal variabelen aanpassen of vergelijken op basis van jouw voorkeuren, dit heeft invloed op de uitkomst. In de Rekenmodule Samenvatting, blok A, zie je de (op het Hoofdblad instelbare) keuzes:

Mocht je nog verder willen variëren in de mate van verduurzaming van je woning dan kan dat met de beoogde schilindicator, oftewel welk isolatieniveau je nastreeft, waarbij geldt: hoe lager de schilindicator, hoe lager de warmtevraag én dus de benodigde capaciteit van de installaties voor je woning: 

 • voldoende om deel te nemen aan dit project, namelijk schilindicator/ woonwarmtevraag 70, of 
 • om aan de door de overheid geadviseerde isolatie standaard te voldoen, namelijk 60 of 50.

Wat betreft de beoogde schildindicator heb je ook nog de mogelijkheid om aan te geven:

 • schilindicator/ woonwarmtevraag 75, als alle isolatiemaatregelen al zijn getroffen maar de ruimteverwarming-vraag toch nog te hoog is.
 • huidige isolatie is voldoende.

Wanneer hebben de verschillende keuze-opties veel invloed op de uitkomsten?

 • als je een groot huis hebt waarin je niet altijd alle kamers verwarmt, en je dan de keuze ‘geschikt voor standaard bewoning; dus hele woningschil, incl. niet (vaak) verwarmde ruimtes’ vervangt door ‘geschikt voor huidige bewoning; dus primair de (vaak) verwarmde ruimtes, incl. de woonkamer verdieping’;
 • als je met minder mensen in een huis woont waar, bij een gemiddelde woning in Nederland met dezelfde gebruiksoppervlakte, meer mensen in wonen;
 • als je met heel andere energieprijzen wilt rekenen;
 • als je met de nieuwe installatie rekening wilt houden met toekomstige bewoners die wellicht minder zuinig zijn en/of met meer bewoners in het huis gaan wonen; en dus de berekening van de opwekinstallaties wijzigt van ‘geschikt voor huidige bewoning’ naar ‘geschikt voor standaard bewoning’.

In de Rekenmodule Samenvatting zie je in blok A de instellingen die gewijzigd kunnen worden. Dit kan eenvoudig door op een onderwerp te klikken. Je wordt dan automatisch doorverwezen naar het gedeelte op de Rekenmodule Hoofdblad waar je voor dat onderwerp een andere keuze kunt maken. De Rekenmodule berekent dan in een paar seconden de nieuwe situatie. Als je daarna weer op de Rekenmodule Samenvatting klikt, dan kun je daar direct zien dat die instelling is veranderd en wat de gevolgen zijn voor de uitkomst.

Wat is het Huisdossier?

Het Huisdossier is een online overzicht van allerlei zaken die met je woning te maken hebben. Het is een belangrijk onderdeel van het zonnewarmte-project. Op basis van

Lees verder »

cft-topic-template