1. Home
 2. /
 3. Zonnewarmte
 4. /
 5. Deelnemen
 6. /
 7. Het Huisdossier
 8. /
 9. Huisdossier-Rekenmodule: Hoeveel m2 zonnepanelen...

Huisdossier-Rekenmodule: Hoeveel m2 zonnepanelen past er op mijn dak?

Bij de invoer van gegevens in het Huisdossier wordt gevraagd hoeveel m² zonnepanelen (PV- & PVT-panelen samen) er in theorie, zonder verbouwing, maximaal op of bij de woning passen. Deze vraag is niet voor iedereen even gemakkelijk te beantwoorden. Allereerst is het van belang om te melden dat het slechts om een indicatie hiervan gaat. Dit wordt gebruikt voor de berekeningen in de Rekenmodule. Je kunt het afronden op hele vierkante meters. Uiteindelijk komt er een deskundige, een installateur, die een precies legplan voor de panelen op (of bij) de woning zal maken. 

Op een plat dak worden de panelen op een montagesysteem bevestigd, waardoor de panelen iets schuin liggen (dan valt er meer zon op en het regenwater moet er af lopen). Op een schuin dak komen de panelen direct in de schuinte van het (pannen)dak zelf te liggen. Het gaat overigens om de ruimte die er is voor PVT-panelen plus voor ‘gewone’ zonnepanelen (PV-panelen). Als er op dit moment al panelen op je dak liggen, dan tel je de oppervlakte daarvan gewoon mee.

Bij het bepalen van het aantal m² moet rekening gehouden worden met de volgende zaken:

 • Ligging op het zuiden is prima, maar op oost – west levert ook nog ruim voldoende opbrengst op. Ligging op het noorden is af te raden. Bij een schuin dak op het noorden telt alleen de dakkapel.
 • Schaduwvorming door bijv. een dakkapel of een schoorsteen is bij PVT-panelen minder van belang. De warmteopbrengst zal evengoed voldoende zijn, maar de elektra-opbrengst is wel iets minder.
 • Als er schaduw op het dak valt door bijvoorbeeld een grote boom of door een groot gebouw naast de woning, dan is dat niet echt geschikt voor de panelen.

Om een indicatie van het aantal m² te kunnen geven, wordt hieronder een aantal tips gegeven. Hierbij wordt onderscheid gemaakt  tussen platte en schuine daken.

m² panelen op een plat dak

Afhankelijk van de vorm en de grootte van het dak en het benodigde aantal PVT-panelen, kunnen de panelen of op het zuiden gericht worden, of in oost-west-ligging. Wanneer op het zuiden gericht, dan moet er ongeveer 70 cm tussen verschillende rijen aangehouden worden, omdat de schaduw van de eerste rij anders op de tweede rij kan vallen. Met een oost-west-ligging speelt dit niet, waardoor er meer panelen op dezelfde oppervlakte geïnstalleerd kunnen worden.

Foto afkomstig van Triple Solar website

Tussen de dubbele banen van oost-west liggende panelen moet een ruimte van zo’n 50 cm vrij gehouden worden. 

De breedte van 1 PVT-paneel is ongeveer 1,00 m. 

Bepaal nu hoeveel banen van ca. 1,00 m breed er naast elkaar op het platte dak passen. 

En wat is de lengte van het platte dak? Trek daarvan een marge-vrije ruimte tot de dakrand af van 0,25 m aan beide uiteinden. 

Voorbeeld van oost-west-ligging, stel: er passen naast elkaar een dubbele rij, dan een tussenruimte, en dan nog een dubbele rij. Het dak is 5,50 m lang. De geschatte oppervlakte voor panelen is dan 2 x 2,00 m x 5,00 m lengte = 20 m²

m² panelen op een schuin dak

Kijk eerst of er op het dak dakkapellen, dakramen (Velux) of schoorstenen in de weg kunnen zitten.

De breedte van 1 PVT-paneel is ongeveer 1,00 m.

Foto afkomstig van Triple Solar website

Om de berekening eenvoudig te houden kun je kijken of er een hele baan liggende panelen (van ca. 1,00 m breed) op het dak past, bijv. onder of boven een dakkapel. Wellicht zelfs meerdere banen direct boven elkaar. Op een schuin dak hoeft tussen de banen geen vrije ruimte te zitten.

En wat is de lengte van het dak? Trek daarvan af, net als bij een plat dak,  een marge vrije ruimte af van 0,25 m aan beide uiteinden.

Hoeveel banen van 1,00 m breed passen er dan op het dak? 

Omdat het meten van maten op een schuin dak natuurlijk erg lastig is, hierbij nog enkele aanvullende tips: Je kunt de afmetingen van een dakpan gebruiken. De oudere modellen dakpan met een fraaie golf in het midden van elke pan zijn ongeveer 30 cm hoog. Een dakpan met een wat platter middengedeelte is meestal iets kleiner, 25 cm hoog. 

Voorbeeld van een dak op het zuiden met een dakkapel, stel: Onder de dakkapel 1 rij van 1,00 m en boven de dakkapel 2 rijen van 1,00 m. Het dak is 5,50 m lang. De geschatte oppervlakte voor panelen is dan (1,00 m onder + 2,00 m boven) x 5,00 m lengte = 15 m²

Een installateur kan later beoordelen of het mogelijk is om ook naast een dakkapel of een schoorsteen panelen te plaatsen. Er wordt dan ook een legplan gemaakt waar en hoe de panelen precies komen te liggen.

Wat is het Huisdossier?

Het Huisdossier is een online overzicht van allerlei zaken die met je woning te maken hebben. Het is een belangrijk onderdeel van het zonnewarmte-project. Op basis van

Lees verder »

cft-topic-template