1. Home
 2. /
 3. Zonnewarmte
 4. /
 5. Deelnemen
 6. /
 7. Het Huisdossier
 8. /
 9. Huisdossier-Rekenmodule: Hoe zit het...

Huisdossier-Rekenmodule: Hoe zit het terugleveren van stroom en salderen in de Rekenmodule?

Het zonnewarmteproject is primair gericht op de warmtetransitie en gasbesparing. Het volledig verduurzamen van het elektriciteitsverbruik en de invloed daarvan op je energierekening is geen onderdeel van dit project. In het Huisdossier en de bijbehorende Rekenmodule wordt daarom geen aandacht besteed aan het energiegebruik voor huishoudelijke apparatuur, zoals tv, wasmachine, droger en koelkast. Als het wel duidelijk onderdeel is van het zonnewarmteproject, komt dit in de Rekenmodule naar voren. Denk hierbij aan de opwek van elektriciteit door de PVT-panelen en het gebruik van elektriciteit door de warmtepomp. De elektriciteit die je opwekt, gebruik je deels zelf. Wat je niet gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Als je meer hebt teruggeleverd dan verbruikt, krijg je een terugleververgoeding. Dit wordt salderen of de salderingsregeling genoemd. De huidige salderingsregeling staat onder druk. Dit roept de vraag op of er in de berekening wordt uitgegaan van de salderingsregeling voor zonnepanelen, en zo ja, wat als die in stappen wordt afgebouwd? 

In de Rekenmodule wordt vooralsnog uitgegaan van de huidige elektriciteitsaldering, ongeacht het plan van de overheid om de salderingsregeling in stappen te gaan afbouwen. De salderingsregeling staat onder druk en de verwachting is dat de elektriciteitsaldering vanaf 2025, verspreid over een aantal jaar wordt afgebouwd. Dat wil zeggen: je krijgt dan nog steeds een bescheiden bedrag (minimumvergoeding in plaats van salderen) voor de stroom die je teruglevert. Nu is dat, afhankelijk van je elektriciteitsleverancier, meestal tussen de 8 en 22 cent per kWh. De Rekenmodule is op dit punt dus niet conform verwachte wijzigingen in de salderingsregeling, maar de afbouw van de salderingsregeling is ook nog een voorstel en kan nog veranderen. Er zijn overigens een paar redenen waarom er vanuit wordt gegaan dat dit niet veel invloed zal hebben:

 • In de toekomst blijft gelden dat, én wordt het aantrekkelijker om, nog meer van de eigen opgewekte elektriciteit zelf te verbruiken. Bovendien zal het afbouwen van de salderingsregeling stapsgewijs gaan. Tegen de tijd dat de salderingsregeling helemaal is verdwenen zijn huisaccu’s en elektrische auto’s veel gangbaarder zodat het eenvoudiger wordt om, in plaats van salderen, de opwek in de zomer voor een groter deel zelf te gebruiken. 
 • Door het hoge rendement van het systeem van de PVT-panelen in combinatie met de warmtepomp, waardoor er relatief veel warmte wordt opgewekt per kWh elektra, heeft een wijziging in de saldering een relatief klein effect op het geheel.
 • Rekenvoorbeeld: als je met 6 PVT-panelen 2.400 kWh elektriciteit opwekt per jaar, gebruik je daarvan in 2031 (als de salderingsregel mogelijk is afgebouwd) bijvoorbeeld 60% zelf. De overige 40% lever je terug, dus zo’n 1.000 kWh. Met het huidige salderingstarief (bij het huidige prijsplafond 40 ct/ kWh) zou dat € 400 per jaar opleveren. Als de salderingsregeling niet meer geldt dan levert dat (bij de huidige retourprijs 15 ct/ kWh) alsnog € 150 per jaar op. Je loopt dus per jaar € 250 mis, dus zo’n € 20 per maand. Dit verschil wordt kleiner naarmate je meer elektra zelf kunt verbruiken, bijv. door elektrisch rijden.

Wat is het Huisdossier?

Het Huisdossier is een online overzicht van allerlei zaken die met je woning te maken hebben. Het is een belangrijk onderdeel van het zonnewarmte-project. Op basis van

Lees verder »

cft-topic-template