Hoe kan je stapsgewijs naar aardgasvrij?

Deelnemen aan Zonnewarmte helpt je een aardgasvrije woning te realiseren. Dit gebeurt in een aantal stappen. De volgorde van deze stappen kun je zelf bepalen, maar het doel is dat alle deelnemende woningen uiteindelijk voldoende geïsoleerd zijn, meedoen aan de warmteopwek, aangesloten zijn op het buurtwarmtenet en op termijn helemaal van het gas af kunnen. 

De stappen naar aardgasvrij

   Huisdossier

De eerste stap naar aardgasvrij is het aanvragen en invullen van een Huisdossier. Hierin komen de gegevens over je woning te staan en gegevens over je huidige energiegebruik (aardgas en elektra).

   Zonnewarmte Rekenmodule

Heb je je Huisdossier ingevuld dan geeft de Zonnewarmte Rekenmodule een inschatting op basis van je ingevulde energieverbruik en de woninggegevens van:

  • het huidige isolatie-niveau
  • de aardgasbesparing na aansluiting op het wijknet
  • het budget dat je kostenneutraal kunt besteden
  • de geadviseerde zonnewarmte-installatie 
  • inschatting beschikbare subsidie
  • de energiekosten na de verschillende stappen naar aardgasvrij, incl de afbetaling van een duurzaamheidslening (waarbij het streven is: niet meer betalen dan je nu betaalt)

   Zonnewarmte-advies

De zonnewarmte-adviseurs geven advies over wat er nodig is om de woning voldoende te isoleren. Hierbij is het ingevulde Huisdossier nodig en komt een adviseur langs. Er wordt gekeken naar de meest effectieve isolatiemaatregelen die je kunt nemen en ook naar de ventilatie in de woning en of het warmteafgiftesysteem (radiatoren, vloerverwarming, etc.) geschikt is. 

 Zonnewarmte-installatie

Om warmte op te wekken worden PVT-panelen geplaatst op het dak, en er wordt een geluidsarme warmtepomp en een boilervat in de woning geïnstalleerd. Er is een 3-fase-aansluiting van de elektriciteit nodig.

  Warmte-opslag en wijknet

Als de wko (warmte- en koudeopslag) er is en het buurtwarmtenet is aangelegd, wordt de woning aangesloten. Wordt er al elektrisch gekookt, dan is er geen gas meer nodig en kan dit worden afgesloten. 

Kunnen huurders meedoen?

Ja. Huurders kunnen meedoen in overleg met hun verhuurder. Elan Wonen en Zonnewarmte.NL Ramplaankwartier hebben de intentie om gezamenlijk een voorstel uit te werken, zodat

Lees verder »

cft-topic-template