Hoe kan ik de investering het beste financieren?

Je woning energiezuinig maken en duurzaam verwarmen betekent investeren in je woning. En investeren in je woning is slim! Een energiezuinige woning heeft immers minder energie nodig om te verwarmen en dat betekent een lagere energierekening. Dat levert dus altijd meer op dan de rente die je niet ontvangt als het geld ‘werkloos’ op de bank staat: banken rekenen tegenwoordig een zeer lage creditrente op spaargeld. Je woning wordt doorgaans ook meer waard na een verbouwing.

Voor veel maatregelen die nodig zijn, krijg je subsidie. Lees hier meer over subsidies.

Grofweg zijn er drie manieren om een investering in woningverbetering te financieren. Gangbare vormen van financiering van een verbouwing van je woning zijn:

  • Eigen geld of een belastingvrije schenking gebruiken.
  • Een duurzaamheidslening afsluiten (zie hieronder).
  • De hypotheek op je woning verhogen of oversluiten. Dit kan interessant zijn als je een (grote) overwaarde op je woning hebt.

Er worden een aantal interessante duurzaamheidsleningen aangeboden met lage rentes en/of gunstige voorwaardes, zoals:

  • De duurzaamheidslening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Dit is een persoonlijke lening van maximaal EUR 25.000 tegen 1,6% rente (peildatum december 2023). De lening wordt verstrekt als bouwdepot waaruit de facturen voor de aannemers worden betaald (bijvoorbeeld voor isolatie).
  • De energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Deze lijkt erg op bovenstaande duurzaamheidslening van SVn qua voorwaarden. Het Warmtefonds biedt echter gunstige voorwaarden voor huishoudens met een inkomen tot een bepaald bedrag (een 0% lening) of met beperkte leencapaciteit.
  • Een aantal banken biedt tegenwoordig een duurzame of groene hypotheek aan om bewoners te stimuleren energiebesparende maatregelen te treffen. Er worden voorwaarden aan gesteld die per hypotheekverstrekker verschillen. Vaak zit hier een rentekorting op ten opzichte van de normale hypotheekrente.

De beste manier om de investering in het verduurzamen van je woning te financieren verschilt per huishouden. Het hangt af van de inkomenssituatie, het type woning en de woningwaarde, huidige (hypothecaire) schulden, je huidige energielasten, en andere factoren. Een goed financieel advies vraagt om maatwerk. Dit kan en mag Zonnewarmte.NL niet geven. Mocht je over financiering professioneel advies willen, dan raden we aan om een gesprek met een financieel adviseur aan te gaan. Zonnewarmte.NL werkt samen met de Inter Adviesgroep uit Haarlem die een advies op maat kan geven en de bovengenoemde leningen en subsidies kan aanvragen. Hier zijn kosten aan verbonden. Voor meer informatie hierover of het maken van een vrijblijvend kennismakingsgesprek, klik hier.

Wat kost deelname?

Aan deelname aan Zonnewarmte Ramplaankwartier zijn kosten verbonden: er wordt een zonnewarmtenet aangelegd, dat zijn collectieve kosten, en je moet je woning gereed maken voor

Lees verder »

Hoe groot is de investering?

Voor een gemiddelde woning in de buurt met twee bewoners, een woonoppervlak van 110m2, een (pre-corona) aardgasverbruik van 1.400m3 per jaar (ongeveer label E) en een beschikbaar dakoppervlak

Lees verder »

cft-topic-template