1. Zonnewarmte
 2. >
 3. Deelnemen
 4. >
 5. Financiering en subsidies
 6. >
 7. Van welke subsidies kan...

Van welke subsidies kan ik gebruik maken?

ISDE Subsidie
In verreweg de meeste situaties is voor de investeringen die nodig zijn binnen het Zonnewarmteproject de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) de belangrijkste (en enige) subsidie. Deze subsidie kan worden aangevraagd voor: 

 • Isoleren: gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en hoogrendementsglas.
 • De aanschaf van een warmtepomp.
 • De aansluitkosten op het warmtenet. 

Hoeveel krijg ik vergoed?
De subsidie verschilt per maatregel en is te vinden in onderstaand overzicht. 

Maatregel

ISDE subsidie

Voorwaarden

Isoleren

Ongeveer 15%

De ISDE subsidie voor isolatiemaatregelen is ongeveer 15%. Bij twee of meer maatregelen is de subsidie hoger dan bij een maatregel. 

Het percentage is ‘ongeveer’ omdat de subsidiegrondslag voor alle vormen van isolatie een bedrag per vierkante meter is, bijvoorbeeld het aantal vierkante meters dakisolatie. Per type isolatie is een subsidiebedrag bepaald en worden er voorwaarden gesteld aan de isolatiewaarde van het gekozen materiaal en de minimale diktes. Ook geldt er een minimum te isoleren oppervlakte als voorwaarde voor de subsidie. Een volledig overzicht is hier te vinden. Je kunt een adviseur of een installateur om meer informatie vragen. RVO heeft ook een excel met rekentool ISDE, maar deze werkt niet op elke computer even goed.

Het is belangrijk om te realiseren dat als isolatiemaatregelen onderdeel zijn van een grotere verbouwing, dit percentage waarschijnlijk niet gehaald zal worden want dit is een vuistregel voor alleen isolatiemaatregelen.

Warmtepomp

EUR 4.200

De ISDE subsidie voor de warmtepomp is een vast bedrag dat per type warmtepomp verschilt. De voorwaarden zijn hier te vinden en een tarievenlijst is hier te vinden. De water-water warmtepompen die geschikt zijn voor het zonnewarmtenet krijgen allen een subsidie van EUR 4.200, mits het een A++ warmtepomp is. Daarom hebben we dit bedrag in de kostenraming in de Huisdossier-Rekenmodule opgenomen. 

Aansluiting op warmtenet

EUR 3.325

De subsidie voor de aansluiting op het warmtenet is een vast bedrag van € 3.325. De aansluitkosten in het zonnewarmteproject zijn precies deze € 3.325. De voorwaarden en meer details zijn hier te vinden. 

bron: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde

Hoe vraag ik ISDE subsidie aan?
De ISDE subsidie kan pas worden aangevraagd nadat de maatregelen zijn uitgevoerd door een installateur. De belangrijkste bewijzen die je moet tonen zijn de facturen van de installateurs en de betaalbewijzen. Zelf uitgevoerde isolatiemaatregelen komen niet in aanmerking voor ISDE subsidie. 

Er is een aantal opties voor de aanvraag van de ISDE subsidie: 

 • Zelf doen. Dit kan via het e-loket van RVO. Hiervoor is een Digid nodig en alle documentatie (facturen, betaalbewijzen) in digitale vorm. 
 • Laten doen. Hiervoor zijn verschillende opties: 
  • Online bemiddelaars zoals Simpelsubsidies.nl
  • Via de Inter Adviesgroep in Haarlem. Zonnewarmte werkt met deze financiële dienstverlener samen. De Inter Adviesgroep kan ook adviseren over de financiering en hierin de subsidieaanvragen meenemen. Voor een vrijblijvend intakegesprek klik hier

Andere subsidies
Iedere situatie is anders, en daarom is het goed om de Subsidie- en financieringswijzer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) te raadplegen. Geef onder het kopje “Ik zoek geld voor” als optie “Energie besparen”. Mogelijk dat hier nog andere subsidies naar voren komen, bijvoorbeeld voor verenigingen van eigenaren (VvE’s) of voor zakelijke gebruikers

Wat kost deelname?

Aan deelname aan Zonnewarmte Ramplaankwartier zijn kosten verbonden: er wordt een zonnewarmtenet aangelegd, dat zijn collectieve kosten, en je moet je woning gereed maken voor

Lees verder »

Hoe groot is de investering?

Voor een gemiddelde woning in de buurt met twee bewoners, een woonoppervlak van 110m2, een (pre-corona) aardgasverbruik van 1.400m3 per jaar (ongeveer label E) en een beschikbaar dakoppervlak

Lees verder »

cft-topic-template