Podcast: hoe werkt een warmtepomp?
Trouwcolumnist Vincent Dekker interviewt een bewoner met een jaren ’50-woning en een warmtepomp-installateur. Wat is het stappenplan naar een warmtepomp, waarom is isolatie belangrijk, welke soorten warmtepompen zijn er, en hoe werkt een warmtepomp eigenlijk.
Goed om te weten dat in het zonnewarmteproject gebruik wordt gemaakt van een water/water-warmtepomp.
Luister hier naar deze aflevering in de serie ‘Wij Willen Zon – een podcast over zonnepanelen van Trouw’.
DE WARMTEPOMP: HOE WERKT ZO’N DING EIGENLIJK?
DESCRIPTION
Vincent Dekker heeft een droom: nu de thuisbatterij en zonnepanelen hem nagenoeg onafhankelijk van het elektriciteitsnet hebben gemaakt, wil hij de volgende stap zetten: van het gas af.
En dat kan natuurlijk met de warmtepomp. De zesde aflevering van de Wij Willen Zoncast is geheel gewijd aan dit wonderapparaat dat met louter lucht, water of aardwarmte – en vooruit, een hele hoop (zonne?)stroom – uw huis en douche kan verwarmen. Maar waar begin je? En is het domweg installeren van een warmtepomp wel een slimme zet als je je huis zo duurzaam mogelijk wil maken? En hoe zit het met wat oudere woningen?
Te gast achter de microfoon is dit keer Pieter Jan Duineveld, die al 25 jaar lang warmtepompen installeert. Want inderdaad, de warmtepomp is helemaal niet zo nieuw – het is eigenlijk een soort omgekeerde airco. Hij vertelt ons, en u, beste luisteraars, van alles over dit kloppende hart van het energieneutrale huis van de toekomst. Waar moet je beginnen als je ook van het gas af wil, welke is eigenlijk het best om te nemen, en vooral, hoe werkt zo’n ding eigenlijk? U hoort het in deze aflevering van de Wij Willen Zoncast.