Ventilatie: hoe zit dat?

Met het isoleren van de woning neemt de ventilatie af. Voor een gezonde woning is het belangrijk om goed te ventileren. Hierdoor verlies je echter vaak veel warmte uit de woning. Een decentrale ventilatie unit met warmteterugwinning (WTW systeem) biedt de oplossing. Het systeem zorgt voor constante aanvoer van frisse lucht met besparing van warmte gedurende het hele jaar.

Waarom ventileren?

We vervuilen de binnenlucht van ons huis op vele manieren, hierdoor is de lucht in huis meestal viezer dan de buitenlucht! 

Goed ventileren is noodzakelijk voor een gezond en prettig binnenklimaat. Het helpt ook om de overdracht van luchtweginfecties, zoals COVID-19, te beperken. Ventileren is het 24 uur per dag verversen van de binnenlucht met verse buitenlucht. De verse buitenlucht vervangt steeds een deel van de lucht in huis die vervuild is door bijvoorbeeld fijnstof en vocht.

Soorten ventilatie

Natuurlijke ventilatie (systeem A) 

In de meeste huizen vindt ventilatie plaats op een natuurlijke manier. De gezonde schone buitenlucht komt via naden en kieren, roosters, uitzetramen en draaiende delen de woning binnen.

Mechanische ventilatie (systeem B)

Vanaf de jaren ’80 werd dit ventilatiesysteem geïntroduceerd op de Nederlandse markt. De afvoer van de vervuilde binnenlucht wordt verzorgd op een mechanische wijze, met een centrale ventilator. Frisse lucht komt, net zoals bij systeem A, via naden- en kieren, roosters, uitzetramen en draaiende delen de woning binnen. Vaak staat op zolder een mechanische ventilatiebox (MV-box) die met een kanalenstelsel is verbonden met de badkamer, keuken en het toilet. De ventilator staat continu (24 uur per dag) aan, maar is vaak wel met een schakelaar op een hoger afzuigniveau te zetten.

Balansventilatie (systeem C) 

Bij een balansventilatiesysteem wordt zowel de afvoer als de aanvoer mechanisch geregeld met ventilatoren. De aan- en afvoer van ventilatielucht verloopt via een kanalenstelsel met aan- en afzuigventielen in de verschillende vertrekken. Omdat er evenveel lucht wordt aan- als afgevoerd noemt men dit een balansventilatiesysteem. Dit systeem wordt vanwege het uitgebreide kanalenstelsel met name toegepast in nieuwbouwwoningen. In bestaande bouw is dit zonder grootschalige renovatie (en verlaagde plafonds) niet toe te passen.

Decentrale WTW ventilatie voor woonkamer (volgens systeem D)

Decentrale ventilatie met WTW werkt volgens ventilatie type D. Daarbij verloopt zowel de aan- als afvoer van ventilatielucht volledig mechanisch. Die aan- en afvoer van lucht gebeurt via dezelfde decentrale WTW-unit. Er is per ruimte die je wil ventileren dus maar 1 doorvoer in de muur naar buiten nodig.

De WTW unit wordt aangestuurd door een CO2 sensor en zal de ruimte automatisch van gezonde lucht voorzien.

Het systeem bevat ook een warmtewisselaar. Deze haalt de warmte uit de afgevoerde lucht en gebruikt het voor het verwarmen van de toevoerlucht met een gemiddeld rendement van 90%. De koude buitenlucht wordt zo voorverwarmd alvorens het de woning wordt ingeblazen. Dat zorgt niet alleen voor meer warmtecomfort in huis, je bespaart er ook heel wat energie mee. 

Sommige modellen winnen niet enkel warmte terug uit de lucht, maar ook vocht. Zo vermijd je condens.

De meeste decentrale ventilatiesystemen met warmteterugwinning hebben een capaciteit om ongeveer 70 m³ per uur te verversen, dit maakt het erg  geschikt om afzonderlijke ruimtes zoals de woonkamer of slaapkamer te ventileren.

Voordelen 

  • Hoog warmtecomfort: de ventilatielucht wordt voorverwarmd alvorens het in de woning terecht komt.
  • Energiebesparing: het systeem van warmteterugwinning zorgt voor een lager energieverbruik.
  • Gezond binnenklimaat: het ventilatiesysteem voert vochtige en verontreinigde lucht af en vervangt het door gezonde, frisse lucht.
  • Makkelijk installatie: bij decentrale ventilatie is er geen netwerk van ventilatiekanalen in de muren, vloer of het plafond nodig. De plaatsing kan daardoor eenvoudig en zonder veel breekwerk verlopen, wat het erg geschikt maakt voor bestaande woningen.
  • Geen geluidshinder: door de afwezigheid van ventilatiekanalen is er geen hoge luchtdruk en bijgevolg ook weinig of geen geluidshinder.

Kosten en types

In de tabel staan 4 verschillende voorbeelden van een decentraal WTW-systeem.

Het basismodel kan alleen aan/uit schakelen in 3 of 4 standen of is alleen vocht gestuurd.

Er zijn ook systemen die automatisch (vraag gestuurd) door een CO2 sensor worden aangestuurd.

Als laatste kan een bestaande radiator worden vervangen door een Climarad systeem. Dit is een combinatie van een verwarming radiator en een WTW-installatie. Dit systeem wordt automatisch gestuurd door een vocht- en  CO2 sensor.

Voor alle systemen is het noodzakelijk om 1 gat (of soms 2 gaten) te maken door de buitenmuur. Dit muurvlak dient aan de binnen- en buitenzijde vrij te zijn van afdekking door materiaal (binnen bv door gordijnen, buiten door andere obstakels).

Genoemde prijzen zijn indicaties voor het systeem, de installatie en klein materiaal. De prijs is afhankelijk van de werkelijke situatie. 

UitvoeringMerkTypem3/uurGeluidPrijs ex btw
Basismodel aan/uitSuedwindAmbientika60361000 euro
Basismodel vocht gestuurdSoler&PalauRespiro 150 RD6023800 euro
Compleet CO2 gestuurdBrinckAir 70 plus70401950 euro
Combi WTW en radiator geregeldClimarad2.0 en 55x210cm125452500 euro

cft-topic-template