Het Zonnewarmteproject in Haarlems Dagblad
5 januari 2025
Ramplaankwartier wacht op tekeningen en nieuwste generatie warmtepompen.
‘Hopelijk kunnen we eind 2026 eerste woningen aansluiten op ons buurtwarmtenet’
door Willemien Schenkeveld
Haarlem
Na jaren voorbereiding zullen dit jaar grote stappen worden gezet voor het zonnewarmtenet Ramplaankwartier. Terwijl er op de achtergrond nog volop wordt getekend en gepuzzeld, kunnen bewoners alvast aan de slag met het isoleren van hun huizen.
Aan de rand van Haarlem wordt sinds 2018 gewerkt aan het buurtzonnewarmtenet van de toekomst. Een eigen warmtenet van en voor de bewoners van de 1200 huizen uit de jaren dertig en vijftig. Tot nu is een dergelijk warmtenet met thermische zonnepanelen en warmtekoudeopslag alleen hier en daar in nieuwbouw toegepast, maar volgens alle berekeningen moet het in het Ramplaankwartier ook kunnen. Misschien kunnen eind volgend jaar al de eerste woningen worden aangesloten.
Zwaan-kleef-aan
“Alle seinen staan nog steeds op groen”, zegt voorzitter Eelco Fortuijn van Zonnewarmte Ramplaankwartier. Hij is een van de initiatiefnemers die zich inmiddels betaald inzetten voor het ingewikkelde proefproject.
De interesse in de wijk is groot genoeg. Zo’n zeshonderd wijkbewoners hebben hun interesse kenbaar gemaakt en tweehonderd van hen hebben adviezen gevraagd en gekregen over wat ze moeten doen om hun woning aan te passen. Dat is voldoende om te kunnen starten. “We gaan verder uit van een zwaan-kleef-aan-effect.”
De totale kosten worden geraamd op veertien tot vijftien miljoen. Het Rijk subsidieert het proefproject met vier miljoen. Ook de gemeente Haarlem draagt tweeënhalf miljoen bij voor het experiment, in de hoop dat het warmtenet ook voor andere wijken de oplossing zal blijken.
13.000 euro
Dankzij de verduurzamingssubsidies voor woningeigenaren kost het net per woning straks geen 25.000 maar 13.000 euro aan installatie- en aansluitkosten. Nog steeds veel geld, maar dat kan onder (heel) gunstige voorwaarden worden geleend, bijvoorbeeld bij het landelijke Warmtefonds. En het levert een gasloze warmtevoorziening op, die naar verwachting niet duurder zal zijn als de huidige gasrekening.
Voor het definitieve financiële plaatje is het wachten tot het warmtenet helemaal is uitgetekend. Daar is een ingenieursbureau nu mee bezig. “Voor de zomer is het klaar”, verwacht Fortuijn. Dan kunnen er offertes worden opgevraagd, horen de geïnteresseerde bewoners exact op welke kosten ze moeten rekenen, worden de vergunningen aangevraagd en kunnen de contracten worden gesloten. “We hopen dat al eind 2026 de eerste woningen kunnen worden aangesloten.”
Propaanwarmtepompen
Veel is ingewikkelder en duurt langer dan verwacht. Maar dat heeft ook zijn voordelen. Want terwijl de tijd verstrijkt worden er weer nieuwe technieken ontwikkeld. Bijvoorbeeld voor het opwaarderen van het lauwe warmtenetwater tot cv-temperatuur bij de mensen thuis. “Op dit moment wordt een nieuwe generatie water-waterwarmtepompen getest door de keuringsinstanties. Die kunnen met speels gemak hogere temperaturen ophoesten. Dat is voor ons project heel mooi, want het blijkt bij veel woningen moeilijk om ze te isoleren tot energielabel C of B. Met die propaanwarmtepompen is dat geen probleem meer.”
Groepskorting
Voor bewoners is het nu de tijd om hun huizen voor te bereiden, vooral door ze te isoleren. Ze kunnen een gratis en vrijblijvend isolatie-advies aanvragen. Ook is Zonnewarmte bezig met het uitkiezen van voorkeursaanbieders, die groepskorting bieden en technisch hoogwaardig werk kunnen leveren. Eelco Fortuijn: “Voor ons is het een beetje saaie tijd omdat we wachten op het ingenieursbureau. Maar voor de bewoners is het helemaal geen saaie tijd. Die zijn druk bezig.”
De rest van de stad
En de rest van de stad? De gemeente denkt over enkele maanden te komen met een nieuwe versie van de plannen hoe de verschillende wijken van het gas af kunnen. In die nieuwe Transitievisie Warmte staat onder meer waar warmtenetten een optie zijn en waar een andere oplossing moet worden gevonden.