1. Home
  2. /
  3. Zonnewarmte
  4. /
  5. Techniek
  6. /
  7. Warmtepomp
  8. /
  9. Wat is een warmtepomp?

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een apparaat dat samen met of in plaats van de cv-ketel werkt. De warmtepomp zorgt ervoor dat jouw woning voorzien is van warm tapwater en verwarming. Dit doet het apparaat op een duurzame manier. Een warmtepomp heeft altijd een bron nodig om ‘gratis’ energie te verkrijgen. Dit kan een bodembron, buitenunit of PVT-systeem zijn.

Een warmtepomp gebruikt geen gas, lekker duurzaam dus! Helemaal als je de benodigde elektriciteit ook nog zelf opwekt met zonnepanelen.

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. In dit artikel van Vereniging Eigen Huis wordt uitgelegd welke dat zijn.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is bij het zonnewarmtenet geen buitenunit lucht-water-warmtepomp nodig. Dus geen warmtepomp die geluid maakt en bij een woning aan een buitenmuur hangt of op het dak staat! Wat er wel nodig is, is een binnenunit waterwater-warmtepomp. Dat apparaat is meestal iets groter dan een cv-ketel. Het zorgt ervoor dat het water dat in de winter via het wijknet de woning binnenkomt wordt opgewarmd naar 55 graden. Deze warmtepomp is ‘stil’. Qua geluid is het vergelijkbaar met het geluid van een moderne koelkast. 

In het artikel van Vereniging Eigen Huis over de verschillende warmtepompen worden ook PVT-panelen genoemd als warmtebron- en dat is precies wat wij gaan gebruiken.

Wat in het artikel niet wordt genoemd is de aanvoer van water (in de wintermaanden) uit het wijknet, omdat deze methode nog nauwelijks bekend is. Door de aanvoer van dit water met een temperatuur van 16-18 graden is er relatief weinig elektriciteit nodig voor de warmtepomp om dit water verder te verwarmen naar 50 of 55 graden.

cft-topic-template