1. Home
  2. /
  3. Zonnewarmte
  4. /
  5. Techniek
  6. /
  7. CV-ketel
  8. /
  9. Waterzijdig inregelen: hoe zit...

Waterzijdig inregelen: hoe zit dat?

Met waterzijdig inregelen verdeel je het water uit de CV-ketel gelijkmatig over de radiatoren of de vloerverwarming. Hierdoor verwarm je ruimtes efficiënter en hoeft de CV-pomp minder hard te werken.

Met dit klusje kun je volgens brancheorganisatie Techniek Nederland 10% tot 20% op je gasverbruik besparen. Vaak kan na het afstellen de temperatuur van de CV-ketel ook nog eens omlaag. Dan krijg je het alsnog warm in huis en werkt de ketel efficiënter. 

Een installateur is 3 tot 4 uur bezig om het verwarmingssysteem in een woning goed in te regelen. Dat kost tussen de €300 en €500. Stel dat je een gemiddeld energieverbruik hebt (3.250 kWh stroom en 1.480 m³ gas), jaarlijks ongeveer €1.850 kwijt bent aan energie en uitgaat van een besparing van 10%, dan heb je deze investering in 2 tot 3 jaar terugverdiend. Met waterzijdig inregelen streef je naar een perfect temperatuurverschil tussen de aanvoer- en retourleiding. De ideale verhouding tussen die twee leidingen is 0,8. Dat betekent dat als het water in de aanvoerleiding een temperatuur van 60°C heeft, het water in de retourleiding 48°C moet zijn. (48/60 = 0,8). Het temperatuurverschil geeft de radiator als warmte af aan de ruimte.

CV-ketel: hoe zit dat?

In de meeste huizen wordt de verwarming verzorgd door een CV-installatie. Deze bestaat uit een CV-ketel en radiatoren (afgiftesysteem). De temperatuur in een gemiddelde CV-installatie

Lees verder »

cft-topic-template