1. Home
 2. /
 3. Zonnewarmte
 4. /
 5. Over Zonnewarmte
 6. /
 7. Wat is Zonnewarmte?
 8. /
 9. Wat is Zonnewarmte Ramplaankwartier?

Wat is Zonnewarmte Ramplaankwartier?

Zonnewarmte Ramplaankwartier (voorheen SpaarGas) is de gezamenlijke actie van bewoners in het Ramplaankwartier en de gemeente Haarlem om de wijk op een haalbare en betaalbare manier zoveel mogelijk aardgasvrij te maken. Dit kan door zelf energie op te wekken voor ons warme water en verwarming en door elektrisch te koken.

Er ligt een gedegen plan op tafel om dit te doen door stapsgewijs huizen uit te rusten met PVT-panelen (die elektriciteit opwekken én water opwarmen), een geschikte warmtepomp en aan te sluiten op een buurtwarmtenet. Na de toekenning van een rijksbijdrage van het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) in 2022 wordt dit plan uitgevoerd.

Het plan is technisch en financieel goed onderbouwd door een groep onderzoekers onder leiding van de TU Delft en voldoet aan de uitgangspunten die Zonnewarmte en de gemeente Haarlem hebben geformuleerd:

 • Haalbaar en betaalbaar voor iedereen – goedkoper dan niets doen.
 • Goed voor het klimaat – nagenoeg geen CO2 uitstoot.
 • Comfort en waardevermeerdering – prettiger wonen in een woning die meer waard is.
 • Online samenwerken – De deelnemer wordt zo veel mogelijk ondersteund.
 • Eigen regie – met de wijk warmte opwekken, onafhankelijk van de grote energiebedrijven
De combinatie van geïsoleerde huizen, warmteopwek met PVT-panelen en een buurtwarmtenet met warmte- en koudeopslag noemen we het zonnewarmtenet.

Wat kun je doen?

Vraag een account aan en vul je Huisdossier in en krijg toegang tot jouw Rekenmodule: een inschatting wat deelname aan het zonnewarmtenet financieel en praktisch betekent voor

Lees verder »

cft-topic-template