Updates

Update pilot inkoopronde opwek-installatie 

uit de Nieuwsflits van 8 maart 2023

Heb je in het Huisdossier alle verplichte vragen ingevuld, dan wordt jouw rekenmodule zichtbaar. De rekenmodule berekent o.a. de geschatte kosten voor energie die je nu betaalt en wat je straks na aansluiting op het buurtwarmtenet gaat betalen.

Ook rolt eruit wat de geadviseerde opwekinstallatie is voor jouw woning, dat wil zeggen het aantal PVT-panelen en de capaciteit van de warmtepomp die voor jouw woning nodig is. Hierbij wordt trouwens uitgegaan van een voldoende geïsoleerde woning (schilindicator 70, dus grofweg energielabel C).

Op het samenvattingsblad van de rekenmodule kun je je vervolgens aanmelden voor de pilot gezamenlijke inkoop opwekinstallatie. Hieronder een aantal vragen en antwoorden hierover.

Pilot gezamenlijke inkoop, wat houdt dat in? Door het aantal aanmeldingen op deze lijst kunnen wij goed in overleg met mogelijke leveranciers/installateurs. Lees hier hoe wij deze pilot voor ons zien.

Als je op die knop drukt, zit je dan al ergens aan vast? Nee, zolang je nog geen handtekening onder een definitieve offerte van een installateur hebt gezet, zit je er niet aan vast.

Moet je dan al het precieze aantal PVT-panelen weten? En de juiste capaciteit warmtepomp? Want hoe weet je zeker of de uitkomst van de rekenmodule goed is? Voordat je een definitieve offerte krijgt, zal eerst de installateur checken hoeveel PVT-panelen nodig zijn en hoeveel er op je dak passen. Ook wordt de juiste warmtepomp capaciteit bepaald.

Hè, er was toch eerst sprake van dat de coöperatie de PVT-panelen zou inkopen? Ja, dat klopt. Maar daar zijn we van teruggekomen. Het subsidievoordeel bleek er toch niet te zijn, bovendien bleek het juridisch erg lastig om panelen die in eigendom zijn van een coöperatie op particuliere daken te leggen die ook nog vaak onder hypotheek zijn. We kiezen er daarom nu voor dat de woningeigenaar zelf bestelt en zelf eigenaar van de panelen wordt.

Kan ik ook zelf bestellen, dus zonder mee te doen aan de gezamenlijke inkoop? Jazeker. Met de uitkomst van de rekenmodule kan je zelf bij een installatiebedrijf gaan bestellen.

Wat is het voordeel van meedoen met de pilot gezamenlijke inkoop? Zonnewarmte.NL gaat leveranciers/installateurs informeren over de zonnewarmtemethode en de rekenmodule zodat zij goed voorbereid zijn. Bij deze installatiebedrijven kan vervolgens worden besteld. Uiteraard zullen we bij de eerste installaties actief meekijken. 

lees hier hoe we de pilot gezamenlijke inkoop voor ons zien