Inkoopactie woningisolatie van Duurzaam Bouwloket

De gemeenten Haarlem, Heemstede, Zandvoort en Bloemendaal organiseren samen met het Duurzaam Bouwloket en regionale isolatiebedrijven een collectieve inkoop actie voor woningisolatie. Ook als je mee wilt doen aan SpaarGas kan het interessant zijn om met de actie mee te doen. Het is wel belangrijk om goed na te denken over de gevolgen van nu of straks isoleren.

Je deelname aan SpaarGas gebeurt op basis een maatwerkadvies. Onderdeel van dit maatwerkadvies is een inspectie waarin integraal wordt gekeken naar de benodigde isolatiemaatregelen, de samenhang tussen de installaties die nodig zijn in je in huis (warmtepomp, PVT-panelen e.d.) en de wijk (van het warmtenet) én je wensen ten aanzien van comfort. Deelnemen aan de actie van Duurzaam Bouwloket kan, en is mogelijk een gunstige manier om gunstig te isoleren, maar voldoet daar niet aan. Informeer je dus goed.

Veel bewoners in de wijk overwegen om voor de start van het project al te isoleren, PVT-panelen te plaatsen of andere maatregelen te nemen. De aanleiding om nu al iets te doen kan verschillen: naast de actie van Duurzaam Bouwloket waarmee bewoners met korting kunnen isoleren, is de gasprijs flink gestegen en zal die naar verwachting nog verder stijgen. Of de buren hebben een enthousiast verhaal over hun hybride lucht-water warmtepomp, waarmee je nu al gas kan besparen. Nu al zelf starten buiten SpaarGas om lijkt vaak een slimme keuze. Maar is dat ook zo?

SpaarGas promoot een collectieve aanpak. In onderstaande tabel kun je lezen waarom we adviseren om de hele reis, van maatwerkadvies tot en met aansluiting op het zonnewarmtenet, samen met SpaarGas te maken. Het eerder nemen van maatregelen kan, maar er zitten risico’s aan.

Wachten op SpaarGasEerder starten met het nemen van maatregelen
  • Het SpaarGas traject start met een maatwerkadvies (pakket 1). Als je dit advies volgt heb je de garantie dat je woning na het nemen van de maatregelen ook daadwerkelijk geschikt is om aan te sluiten op het wijkwarmtenet, zodra dit in de wijk beschikbaar is. 
  • In het Isolatie-deel van een maatwerkadvies bijvoorbeeld wordt vastgelegd wat voor jouw woning de slimste maatregelen zijn om de grote warmtelekken in je woning aan te pakken. Dus geen lange halen snel thuis, maar een evenwichtig pakket waarmee je woning optimaal tegen de laagst mogelijke prijs wordt geïsoleerd. Het maatwerkadvies zal je geen (hybride) lucht/water-warmtepomp in combinatie met sec PV-panelen voor opwek terugzien.

Als je maatregelen neemt buiten SpaarGas om loop je de volgende risico’s:

  • Het maatwerkadvies dat onderdeel is van de Duurzaam Bouwloket aanbieding houdt geen rekening met een mogelijke aansluiting op het zonnewarmtenet. Zo kan het zijn dat het advies aangeeft PV-zonnepanelen aan te schaffen terwijl voor het zonnewarmtenet PVT-panelen nodig zijn. Of er kan een lucht-water warmtepomp uit het advies komen terwijl voor het zonnewarmtenet een water-water warmtepomp nodig is.
  • Je loopt het risico dat je niet de meest kosteneffectieve route neemt. Voor deelname is het nodig dat je isoleert tot minimaal schillabel C. Bij alle maatregelen die je daarbovenop neemt is het maar de vraag of deze kosteneffectief zijn. Ook kan het zijn dat je na de isolatiemaatregelen nog niet voldoende geïsoleerd hebt om  aan te sluiten op het wijkwarmtenet en je gas af te koppelen.
  • SpaarGas hanteert een collectieve aanpak en borgt tijdens je reis naar aardgasvrij kwaliteit, ondersteuning en nazorg. Als je dus individueel aan de slag wilt, dan loop je deze voordelen mis.