Hans Broeks – Kennismanagement

Functie bij Zonnewarmte Ramplaankwartier: Kennismanagement

Wijkbewoner
Samen met mijn vrouw Heleen en onze 2 kinderen wonen we sinds 2016 aan de Gilles Schoolmeesterlaan. Ik weet nog dat we vanuit de woonkamer in deze drive-in-woning voor het eerst het uitzicht over het plantsoen zagen… we waren gelijk verkocht! Wel moest er het e.e.a. gebeuren qua verduurzaming. We hebben de hele benedenverdieping verbouwd en natuurlijk gelijk geïsoleerd. Samen met een nieuw dak leverde dat al een grote besparing op. In 2024 gaan we eindelijk alle oude ramen vervangen en daarmee hebben we dan de hele schil van het huis gehad en zijn we klaar voor het zonnewarmtenet.

Ik ben aan het begin van het project als vrijwilliger betrokken geraakt als straat- en later energiecoach en ik ben lid van de stuurgroep namens de vrijwilligers. Sinds november 2023 ben ik ook onderdeel geworden van het kernteam als kennismanager.

Relevante opleiding en werkervaring
Na wat omzwervingen in studie-land ben ik – vanwege een (wellicht iets te) brede interesse in maatschappelijke ontwikkelingen – uiteindelijk na 12 jaar afgestudeerd als Amerikanist. En het mooie van Amerikanistiek is: daarmee kun je eigenlijk overal aan de slag 🙂.
Ik heb voornamelijk in de ICT gewerkt. In de jaren 0 bij enkele start-ups en nu de laatste 15 jaar bij Capgemini in Utrecht in de organisatieontwikkeling en teamcoaching. Daarbij doe ik veel aan community-ontwikkeling. Niet alleen met afdelingen binnen het bedrijf maar juist ook met organisaties in de buurt. Zo coördineer ik o.a. de vrijwillige inzet van collega’s die buurtorganisaties helpen.
Ik heb een sterke interesse in ‘samen stad maken’ en die komt o.a. in dit werk tot uiting: hoe kunnen wij als medewerkers van een bedrijf ook buurtgenoten zijn die met onze kennis, kunde en talenten kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de stad?
Inmiddels werk ik minder voor Capgemini en besteed ik als ZZP meer tijd aan ‘samen stad maken’. Naast Zonnewarmte.nl ben ik ook onderdeel van een team dat door het hele land burgerberaden organiseert.

Waarom werk ik mee aan het zonnewarmteproject?
Wat ik ontzettend mooi vind aan dit project is hoe we als buurtbewoners eigenlijk gewoon een bedrijf aan het starten zijn. Een bedrijf voor en door bewoners dat voorop loopt in de energietransitie. Niet alleen qua technische oplossing, maar ook economisch. Dit project is ‘samen stad maken’ pur sang: coöperatief, met inzet van zoveel mogelijk kennis van buurtbewoners.
Daarnaast is er de andere kant van een start-up. Er moet veel worden uitgevonden terwijl er veel om ons heen verandert en we snel groeien. Er kloppen steeds meer buurten aan die wel zo’n zonnewarmtenet willen. Op zo’n plek voel ik me prettig. Daar kan ik met mijn achtergrond veel betekenen.

hans.broeks@zonnewarmte.nl