Nieuwsbrief december 2020

Beste wijkbewoners en andere betrokkenen,

Na het geweldige evenement in januari 2020 (zie het verslag op onze website) was het vanwege corona een flinke tijd stil vanuit SpaarGas. We hebben echter niet stil gezeten, en nu de winter zijn intrede doet laten wij graag weer van ons horen. In deze nieuwsbrief berichten we over de publicatie van het ZonneWarmteNet rapport en stellen we twee nieuwe leden van het kernteam aan je voor. Ook hebben we een paar praktische tips over energiebesparing waar je direct mee aan de slag kan zoals elektrisch koken en het goedkoop aanvragen van een energielabel.

Januari 2020 – Bomvolle zaal geeft groene kaart – foto: Jurriaan Hoefsmit

ZonneWarmteNet onderzoek van TU Delft is af!

Vandaag werd het technisch onderzoek naar een duurzaam en lokaal warmtesysteem van de Technische Universiteit Delft gepubliceerd. In hun onderzoek staan de plannen voor een mogelijk warmtenet voor het Ramplaankwartier centraal. Op onze website staat een informatief filmpje met mooie beelden uit de wijk. Ook staat daar een link naar het eindrapport van de TU Delft.

Energielabel aanvragen

Het aanvragen van een energielabel kan eenvoudig en is dit jaar nog heel goedkoop. Komend jaar worden de kosten flink hoger. Doe het daarom zo snel mogelijk! Waarom zou je een energielabel aanvragen? Het kan de kosten voor verzekeringen verlagen, de hypotheek voorwaarden gunstiger maken en het is noodzakelijk bij de eventuele verkoop van de woning. Meer weten? Kijk hier.

Elektrisch koken: de inductie kookplaat

Koken op inductie is makkelijk, eenvoudig in onderhoud en een goede stap op weg naar een aardgasvrije woning. Daarvoor is wel een 3-fasen elektriciteitsaansluiting in de woning nodig. Op dit moment kan dat nog voordelig omdat Liander in onze wijk geen kosten rekent voor een aanpassing van de elektriciteitsaansluiting van 1-fase naar 3-fasen. Kijk voor meer informatie op onze website.

Ventileren

Met het isoleren van de woning neemt de ventilatie af. Voor een gezonde woning is het belangrijk om goed te ventileren. Hierdoor verlies je echter vaak veel warmte uit de woning. Een decentrale ventilatie unit met warmteterugwinning (WTW systeem) biedt de oplossing. Het systeem zorgt het hele jaar voor constante aanvoer van frisse lucht met besparing van warmte. Meer weten? Kijk hier.

Besparen op het gasverbruik van de cv-ketel

Snel en slim besparen kan door de temperatuur van de cv-ketel te verlagen. Dit kan eenvoudig door het verwarmingsdeel omlaag te brengen naar 55 graden. Met de huidige wintertemperaturen zal de woning toch goed verwarmd blijven, terwijl er gas bespaard wordt. Let op: verlaag alleen de verwarmingstemperatuur, de warmwatertemperatuur voor badkamer en keuken moet op minimaal 60 graden blijven staan. Meer weten? Kijk hier.

Nieuwe leden kernteam

Het SpaarGas kernteam heeft twee nieuwe leden. Arjan Busch is na jarenlange ervaring met het energiezuinig maken van zijn woning expert op het gebied van warmtebesparende maatregelen. Onno Beukenhorst heeft veel ervaring op het gebied van communicatie en ICT. Lees meer over hun achtergrond en wat zij gaan betekenen voor SpaarGas op de website.

Ramplaankwartier in de gemeenteraad

Aanstaande donderdagavond wordt het haalbaarheidsonderzoek naar SpaarGas en de energietransitie in het Ramplaankwartier besproken in de Haarlemse gemeenteraad. Dit onderzoek wordt samen met haalbaarheidsonderzoeken voor Meerwijk en woningen vanaf 1995 besproken. De agenda voor de gemeenteraadsvergadering en een link om live te volgen vind je hier.

Enquête: Hoe denken Haarlemmers over gasvrij wonen?

De gemeente wil graag weten hoe Haarlemmers over gasvrij wonen denken. De overstap naar duurzaam verwarmen doen we stapsgewijs en samen. Heb jij 5 minuten om de vragenlijst over energiezuinig en gasvrij wonen in te vullen? Invullen kan hier.

** Hartelijke groet **

Het team van SpaarGas-Ramplaankwartier

gerelateerde artikelen