1. Home
  2. /
  3. Zonnewarmte
  4. /
  5. Techniek
  6. /
  7. Isolatie en ventilatie
  8. /
  9. Vloerisolatie: hoe zit dat?

Vloerisolatie: hoe zit dat?

Het isoleren van de begane grond vloer is vaak eenvoudig te realiseren en kan veel comfort opleveren. De temperatuur in de woonkamer is na isolatie van de vloer gelijkmatiger verdeeld en er komt vanuit de kruipruimte nauwelijks nog vocht uw huis binnen. En je bespaart energie door het isoleren van de vloer. De kruipruimte moet minimaal 50 cm hoog zijn om het werk te kunnen uitvoeren. Laat je de vloer isoleren? Denk er dan aan om meteen de cv-leidingen te isoleren. Dat levert extra energiebesparing op.

Welke soorten vloerisolatie zijn er?

Er zijn verschillende manieren om de vloer van onderaf te isoleren. Hou een isolatiewaarde aan van Rc=3,5 tot 5 m2K/W. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe meer energie wordt bespaard.

Isoleren met reflecterende folies: Deze folies reflecteren de warmte vanuit de woning. Hierdoor koelt de vloer niet af en blijft het warmer in de woning. De meeste isolerende folies hebben met lucht gevulde kamers die voor extra isolatie zorgen. Sommige bestaan uit een combinatie van aluminium en plastic. Om de vochtigheid in de kruipruimte te verbeteren wordt ook een dampdichte PE-folie op de bodem aangebracht.

Isoleren met platen of dekens: Hierbij wordt isolatie van minerale wol of piepschuim van onderaf tegen de vloer of tussen een houten balklaag aangebracht. Het is belangrijk de isolatie naadloos aan te laten sluiten. Ook hierbij wordt een bodemfolie aangeraden.

Isoleren met isolatieschuim: PUR-schuim of glaswolvlokken worden van onderaf tegen de vloer gespoten. Deze techniek is vooral geschikt voor betonnen of steenachtige vloeren. Het volledig opsluiten van de natuurlijke houten balken is niet wenselijk. Het is aan te raden om een dikte van minimaal 10 cm isolatie toe te passen.

Hoe wordt deze manier van isoleren uitgevoerd?

Voordat het isolatiebedrijf aan de slag kan, moet de kruipruimte vrij zijn van puin en opslag. Ook moeten alle compartimenten van de kruipruimte bereikbaar zijn. Zo nodig wordt hiervoor een mangat onder een betonnen fundering gegraven of een gat in een gemetselde fundering gehakt. Voor aanvang van het isolatiewerk wordt meestal een folie op de bodem van de kruipruimte gelegd. Ook het kruipluik krijgt een laag isolatie en het wordt indien mogelijk voorzien van tochtstrips. Het is belangrijk dat alle naden en kieren goed gedicht worden anders werkt de vloerisolatie minder goed. Tenslotte wordt alles netjes opgeruimd.

cft-topic-template